Reisverslag Polenreis | Maart 2022

Al meer dan 12 jaar hebben Ida Verkerk en haar zoon Laurens nauwe banden met het kindertehuis Children’s Path in Velyki Mosty in Oekraïne. Vorig jaar augustus zijn ze nog samen met Romee Verkerk en haar vriend Dirk Jan Timmer op bezoek geweest en hebben 12 dagen animatie verzorgd voor de kinderen. Wie had kunnen bedenken dat ze deze kinderen en hun begeleiders ruim een half jaar later op een opvangadres in Polen weer zouden bezoeken. Gevlucht voor de oorlog opnieuw geen ‘thuis’ meer.

Zij kwamen in actie op 5 maart jl., drie dagen nadat Nikolay (directeur van het kindertehuis) met zijn vrouw, 31 kinderen en 4 begeleiders hun veilige ‘thuis’ hadden verlaten. Een Facebook actie werd gestart om geld in te zamelen. Dit was een groot succes en na een aantal dagen was duidelijk wat er concreet nodig was. Medicijnen, (Apotheek Vechtevoort) schoenen, (Prettig Lopen Winkel) tandverzorgingsproducten (Tandheelkundig centrum De Meern) schoolartikelen (Klaroen Maarssen) nog wat artikelen en veel liefde. De auto voorzien van winterbanden (Toyoto dealer Van Ekris Maarssen) en een dakkoffer (Autobedrijf van Zessen in Lexmond). Dit werd bij elkaar verkregen of beschikbaar gesteld door spontane donaties zoals genoemde vermeld achter de producten.

Vrijdagavond 18 maart vertrokken ze richting Rabka Zdróy in Polen. De kinderen wisten van niets. De verbazing was dan ook zeer groot toen ze daar zaterdagmiddag aankwamen. Een emotioneel weerzien. In ‘Good Times and Bad Times’ moet je voor elkaar klaar staan. De kinderen wilden gelijk buiten spelen met Laurens, Romee en Dirk Jan. Ida heeft geluisterd naar de verhalen van de leiding, zij hebben hun familie, vrienden en alles achtergelaten om voor de kinderen te zorgen. Dat dit zwaar is was van de gezichten af te lezen. Ook de zorg voor 31 kinderen waarvan er ook een groot aantal ziek geweest zijn, dus slapeloze nachten breekt op. Ida spreekt haar dankbaarheid uit om dan een luisterend oor en een schouder te kunnen bieden.
Ondertussen gaat onder aansturing vanuit Polen het werk van Nikolay in Oekraïne door. In het kindertehuis in Velyki Mosty worden nu kinderen, hun moeders en enkele vaders opgevangen vanuit Kiev en Marioepol. De medewerkers welke achtergebleven zijn koken en zorgen weer voor landgenoten die uit het oorlogsgebied gevlucht zijn.
Waarom is Nikolay daar dan niet gebleven? Het kindertehuis ligt vlakbij een militair depot en het risico bestaat dat dit ook gebombardeerd gaat worden. De veiligheid van de kinderen gaat boven alles en Nikolay voelt deze grote verantwoording en heeft daarom besloten weg te gaan. Momenteel is hij bezig om met hulp van Amerikaanse vrienden te proberen om de kinderen naar de US te laten reizen. Nikolay zal daar zijn grote gezin onderbrengen en zelf weer teruggaan naar Velyki Mosty in Oekraïne. Daar zal hij blijven zorgen voor kinderen en hun ouders die geen ’thuis’ meer hebben door deze afschuwelijke oorlog. Diep diep diep respect voor deze man! Zodra het weer mogelijk is ‘For sure we go back!’ hopen alle kinderen weer herenigd te worden in hun ‘thuis’ in Velyki Mosty in Oekraïne. Maar zolang ze niet weten wat de dag van morgen brengt blijven ze in Rabka Zdrój.

De eigenaren van Vakantiehuis Marzena in Rabka Zdrój en hun familie zorgen liefdevol voor de kinderen en hun begeleiders, daarnaast voor nog een 60-tal vluchtelingen. Zij dragen zelf de kosten en onderdak is gratis voor de vluchtelingen. Ook daar is door de groep uit Maarssen een financiële vergoeding achtergelaten.

Na twee dagen van (vooral) veel spelen met de kinderen maar ook emotionele gesprekken en verhalen aanhoren, lachen en huilen kwam het moment van afscheid nemen veel te snel.

Met tranen in de ogen, brok in de keel maar een grote lach ter bemoediging werd er afscheid genomen om vervolgens te roepen ‘Do Zaftra’ TOT MORGEN!

Het weerzien zal morgen niet zijn maar ‘For sure we will meet again’! En hopelijk in hun eigen mooie land. Waar hun ‘Thuis’ is, Children’s Path!

Ida, Laurens, Romee en Dirk Jan zijn dinsdagavond 22 maart weer ‘thuis’ gekomen. Met een hart vol dankbaarheid en herinneringen aan een ongelofelijk indrukwekkende reis.

Zij bedanken iedereen voor de vele donaties welke zij mochten ontvangen en blijven het werk van Children’s Path steunen. Dank dank dank! Slava Ukraine, eer aan Oekraïne! Dat er gauw een einde mag komen aan de oorlog want iedereen hoort in vrijheid te leven!